Echo's maken bij de huisarts

Moet u een echo laten maken?

Vanaf 1 juni is deze dienst ook bij uw huisarts van V&V Huisartsen beschikbaar! U hoeft daarvoor niet meer naar het ziekenhuis.

Bron: Algemeen Dagblad, Maja Landeweer 24-05-17

images4.persgroep.net

Moet je een echo laten maken? Kijk op zoekboekzorg.nl en je ziet meteen bij welke huisarts bij jou in de buurt dat kan. Je hoeft daarvoor niet meer naar het ziekenhuis.

De site werkt als een soort 'AirBnB', waarbij je je huis verhuurt als je zelf op vakantie bent, voor huisartsen. Het is bedacht door het Haagse bedrijf Pluhz, dat vernieuwende ideeën voor de zorgsector bedenkt. Op de uren dat huisartsen zelf hun spreekkamer niet nodig hebben, gaat er een medisch specialist zitten. Die reist van de ene naar de andere praktijk. Net als de apparatuur. zoekboekzorg.nl roostert de specialisten in en levert het echo-apparaat daar waar het nodig is.

Drie grote Haagse huisartsenpraktijken doen sinds deze maand al mee: in het centrum, in het Regentessekwartier en in Den Haag Zuid-West. Daarnaast hebben zich praktijken uit Loosduinen en Westland gemeld, die zich willen aansluiten, zegt Robert Weij, die samen met huisarts Diego Keijzer het concept bedacht.

Hun site werkt op basis van 'het AirBnB-principe', aldus Weij. ,,De huisarts heeft geen speciale kamer nodig voor de specialist, want die wordt ingeboekt buiten de spreekuren om, in de ochtend, aan het einde van de dag of tussen de middag. De specialist komt als de spreekkamer toch leeg staat.''

Behalve dat de patiënt de gang naar het ziekenhuis niet hoeft te maken, haalt die nog een ander voordeel uit het nieuwe initiatief: het eigen risico wordt niet aangesproken. Werkt de specialist vanuit de huisartsenpraktijk, dan wordt het consult in rekening gebracht als eerstelijnszorg (zorg waar geen doorverwijzing voor nodig is, red.).

De radioloog zal overigens niet elke dag bij élke praktijk zitten. Weij: ,,Het kan wekelijks zijn, of maandelijks. Net wat de huisarts wil.''
Op termijn wil zoekborgzorg.nl uitbreiden naar andere vakgebieden, zoals oogzorg en cardiologie.
Vertrouwd

De eerste patiënten die gebruik hebben gemaakt van de site zijn tevreden. Patiënt Jan Jens: ,,Met pijn in mijn voet ging ik voor een echo naar de medisch specialist die bij mijn huisarts praktijk houdt. Ideaal. In mijn vertrouwde omgeving bij mijn vertrouwde huisarts ben ik snel, makkelijk en persoonlijk geholpen.''

Volgens huisarts en mede-initiatiefnemer Diego Keijzer past het initiatief in het streven van huisartsen om steeds meer 'kleinschalige, persoonsgerichte zorg dicht bij de patiënt' te leveren.